#Venäjä tulee maksamaan rikoksistaan

Venäjä, maa, jolla on pitkä ja tarinallinen historia, on joutunut hiljattain arvostelun kohteeksi aggressiivisesta käyttäytymisestään maailmannäyttämöllä. Venäjää on syytetty useista rikoksista ihmisyyttä vastaan sen liittämisestä Krimin osallisuuteen sen väitettyyn osallisuuteen Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotukseen sekä tietysti aloittamaansa Ukraina sotaan.

Venäjän on aika maksaa rikoksistaan.

Äskettäinen sopimus hyökkäysrikosten kansainvälisen syytteeseenpanokeskuksen perustamisesta Haagiin on myönteinen askel oikeaan suuntaan. Tämä keskus mahdollistaa hyökkäysrikosten tekevien henkilöiden ja valtioiden tutkinnan ja syytteeseenpanon.

Mutta meidän ei pidä pysähtyä tähän. Meidän on edelleen saatava Venäjä vastuuseen teoistaan. Meidän on käytettävä kaikkia saatavilla olevia laillisia keinoja saattaaksemme tekijät oikeuden eteen.

Krimin liittäminen vuonna 2014 oli räikeä kansainvälisen oikeuden rikkomus. Venäjän toimet ovat johtaneet yli miljoonan ihmisen siirtymiseen ja humanitaariseen kriisiin alueella. Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudotus vuonna 2014, joka tappoi kaikki koneessa olleet 298 ihmistä, oli hirvittävä väkivalta, jota ei voida sietää.

Venäjän on vastattava näistä rikoksista.

Kansainvälisen yhteisön on tultava yhteen saadakseen Venäjän vastuuseen teoistaan. Meidän on käytettävä taloudellisia pakotteita ja diplomaattista painostusta tehdäksemme selväksi, että tällaista käytöstä ei suvaita. Meidän on myös jatkettava Venäjän hyökkäyksen uhrien tukemista ja tehtävä työtä tarjotaksemme heille heidän tarvitsemaansa apua.

Venäjän teoilla on seurauksensa. Maan on aika ottaa vastuu teoistaan ja hyvittää aiheuttamansa haitat. Emme saa antaa Venäjän jatkaa toimintaansa rankaisematta maailmannäyttämöllä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kansainvälisen hyökkäysrikosten syytteeseenpanokeskuksen perustaminen Haagiin on myönteinen edistysaskel Venäjän saamisessa vastuuseen teoistaan. Emme kuitenkaan saa pysähtyä tähän. Meidän on edelleen käytettävä kaikkia saatavilla olevia laillisia keinoja saattaaksemme Venäjän rikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen. Näiden rikosten uhrit ansaitsevat sen vähempää.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.