#ICC avaa kaksi #sotarikos-juttua #Venäjä’ä vastaan

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on aikeissa avata kaksi sotarikosjuttua Venäjää vastaan. #NewYorkTimes -lehti raportoi maanantaina, että tutkinnat liittyvät Venäjän joukkojen #Ukraina’a vastaan tekemiin sotarikoksiin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansainvälisiä syytteitä nostetaan Ukrainan sodan alun jälkeen.

Yksi tapauksista liittyy ukrainalaisten lasten kaappaamiseen ja heidän lähettämiseen Venäjän niin sanotuille “#uudelleenkasvatus’leireille”. Toinen tapaus liittyy tahallisiin iskuihin siviili-infrastruktuuria vastaan. ICC:n tarkoituksena on selvittää, ketä vastaan syytteitä tullaan nostamaan, mutta New York Timesin mukaan pidätysmääräyksiä tullaan hakemaan usealle henkilölle.

On mahdollista, että syyte tultaisiin nostamaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan, sillä ICC ei tunnusta “valtionpäämiehen koskemattomuutta” sotarikoksissa, ihmisyyttä vastaan kohdistuvissa rikoksissa tai #kansanmurha’an liittyvissä tapauksissa. Vaikka oikeudenkäynti olisi mahdollinen, Venäjän ei uskota suostuvan luovuttamaan virkamiehiään tutkintaa varten, mikä tekisi varsinaisen oikeudenkäynnin toteutumisen epätodennäköiseksi.

Sotarikoksia ja ihmisoikeusloukkauksia on tapahtunut laajalti Ukrainan sodan aikana. ICC:n aikeet osoittavat, että kansainvälinen yhteisö haluaa ottaa #vastuu’n ja osoittaa, että tällaiset teot eivät jää rankaisematta. ICC:n toimet voivat myös toimia pelotteena muille maille, jotka saattavat harkita vastaavia tekoja.

https://www.nytimes.com/2023/03/13/world/europe/icc-war-crimes-russia-ukraine.html

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.