#Rikoslaki muuttuu taas #Venäjä’llä

Venäjän duuma, parlamentin alahuone, on äskettäin raportoinut, että se on ratifioinut Venäjän rikoslakiin tehdyt muutokset, jotka liittyvät Ukrainaa vastaan käytyyn sotaan. Uudet muutokset antavat kovemmat rangaistukset kaikille jotka eivät sanoita puheitaan Venäjän valheellisen #narratiivi’n mukaiseksi.

Uusiin rangaistuksiin sisältyy sakon määrääminen enintään 5 miljoonaan ruplaan (noin 66 450 dollaria), viiden vuoden vankeusrangaistus tai pakkotyö (tai seitsemän vuoden vankeusrangaistus, jos henkilö on syyllistynyt toistuvaan armeijan halveksuntaan, joka on johtanut vaarallisiin seurauksiin), sekä 15 vuoden vankeusrangaistus. Muutosten mukaan venäläisiä voitaisiin rangaista myös “armeijalle määrättyjen tehtävien suorittamiseen osallistuvien vapaaehtoisryhmien, järjestöjen tai henkilöiden” halventamisesta. Tämä sisältää myös laittomat aseistetut #terroristijoukot, joita Venäjä tukee Ukrainassa, erityisesti #WagnerGroup.

Venäjän duuma ilmoitti, että rikosoikeudellinen rangaistus määrätään, jos henkilö on vuoden sisällä jo tuomittu hallinnollisesta rikkomuksesta eli vastaavanlaisesta toiminnasta. Tämä tarkoittaa, että uudet #rangaistukset ovat voimassa kaikille, jotka ovat syyllistyneet vastaaviin toimiin viimeisen vuoden aikana.

Useat asiantuntijat ovat kritisoineet uusia muutoksia Venäjän rikoslakiin, ja monet ovat huolissaan siitä, että muutokset voivat johtaa sensuuriin ja sananvapauden rajoituksiin. Ajatushautomo Institute for the Study of War -instituutti #ISW totesi, että muutoksia voidaan käyttää #itsesensuuri’n edistämiseen #sotilasbloggaaja’ien keskuudessa, joiden lukijoita ei enää tarvita #russismin vahvistamiseksi.

Vaikka Venäjän #duuma on ilmoittanut uusien rangaistusten voimaantulosta, monet ympäri maailmaa ovat huolissaan uusien rajoitusten vaikutuksista. On selvää, että nämä uudet muutokset aiheuttavat jännitteitä Venäjän ja sen naapurimaiden välillä.

Myös minut tuomittaisiin valheellisin perustein 15 vuoden #vankeus’rangaistukseen kidutettavaksi ja pahoinpideltäväksi jos astuisin #terroristivaltio’n alueille.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.