Serbia asettaanee #pakotteet Venäjälle

#Serbia’n elinkeinoministerin #RadeBastan vaatimus pakotteiden asettamisesta Venäjää vastaan on merkittävä käänne Serbian #ulkopolitiikka’ssa. Serbia on pitkään toiminut perinteisen liittolaisensa #Venäjä’n rinnalla, mutta Venäjän aloittama #hyökkäyssota #Ukraina’a vastaan on asettanut Serbian tiukkaan paikkaan.

Basta on todennut, että Serbian hiljaisuus Venäjän toimista tekee tilanteesta entistä kestämättömämmän. Hän painottaa, että hinta siitä, ettei Serbia ole asettanut pakotteita Venäjää vastaan, on kasvamassa todella korkeaksi. Serbialla on pitkät perinteet läheisestä yhteistyöstä Venäjän kanssa, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Serbian #presidentti #AleksandarVucic on myös kommentoinut tilannetta ja sanonut, että maa ei välttämättä jätä asettamatta pakotteita Venäjää vastaan. Hän on kuitenkin korostanut, että Serbia on riippuvainen Venäjästä monilla eri aloilla, eikä se voi toimia täysin Venäjän vastaisesti.

Serbia on tähän asti ollut hyvin varovainen suhtautuessaan Venäjän toimiin. Maa on pyrkinyt säilyttämään hyvät suhteet sekä Venäjään että länsimaihin. Venäjän aloittama hyökkäys Ukrainaa vastaan on kuitenkin herättänyt laajaa huolta ja vaatimuksia toimia vastaan. Monet #länsimaat ovat jo asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, ja nyt myös Serbian suhtautuminen näyttää muuttuvan.

Serbian taloudelle #pakotteet voivat olla haitallisia, sillä maa on riippuvainen Venäjän kaupasta ja #energia’sta. Toisaalta Serbian hallitus on tehnyt selväksi, että se haluaa lähentyä #EU:ta ja vähentää riippuvuutta Venäjästä. Pakotteiden asettaminen voisi olla askel kohti #LänsimaistaSuuntautumista.

Serbia on #Balkan’in alueen suurin maa, ja sen rooli alueella on merkittävä. Pakotteiden asettaminen Venäjää vastaan olisi suuri käänne Serbian ulkopolitiikassa, ja sillä voisi olla laajempia vaikutuksia alueen vakaudelle ja turvallisuudelle.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.