#Teloitus: #Venäjä’n #DisInformaatio sen jälkeen

Maaliskuun 6. päivänä julkaistiin sosiaalisessa mediassa video #ukraina’laisen sotavangin teloituksesta, joka rikkoi #GenevenYleissopimus’ta ja on #sotarikos. Videon aiheuttama paheksunta ja tuomitseminen olivat odotettavissa, mutta sen jälkeen alkoi laaja venäläinen tiedon #manipulointi ja disinformaatio. Aluksi levitettiin väitteitä #video’n #lavastuksesta ja #provokaatiosta, mutta kun ne eivät toimineet, levitettiin uutta kerrontaa, jonka mukaan teloitetun sotilaan olisi todellisuudessa ollut venäläinen pukeutunut ukrainalaiseen univormuun.

Tällainen disinformaatio ja valheellinen #narratiivi on vakava uhka kansainväliselle rauhalle ja vakaudelle. Venäjän hallituksen ja sen tukemien #propagandisti’en on tärkeää ymmärtää, että heidän toimintansa lisäävät sodan vaikutusta ja eripuraa, eikä se tuo ratkaisua Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan.

Ukrainalaisten faktantarkistajien ja Strategisen viestinnän ja tietoturvakeskuksen mukaan alkuperäiset väitteet videon lavasteesta eivät olleet kovin pitkään Telegramissa, ja ne poistettiin MIG Rossii -kanavalta lähes välittömästi niiden julkaisun jälkeen. Kuitenkin, kun disinformaatio oli jo levinnyt, se oli vaikeampi pysäyttää.

Valheelliset narratiivit, kuten tämä, ovat vaarallisia, koska ne voivat johtaa aggressiivisiin toimiin ja epävakaisuuteen kansainvälisissä suhteissa. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö tuomitsee tällaisen käyttäytymisen ja painostaa Venäjää lopettamaan tiedon manipulointi ja disinformaation levittämisen Ukrainan konfliktin yhteydessä.

Tämän lisäksi on tärkeää, että me kaikki, joilla on pääsy sosiaaliseen mediaan ja tiedonlähteisiin, tarkistamme faktoja ennen kuin jaamme mitään verkossa. Emme saa antaa valheellisten narratiivien vaikuttaa meihin tai antaa niille tilaa leviämiseen. Meidän on toimittava vastuullisesti ja tarkasti, jotta voimme torjua disinformaatiota ja edistää totuudenmukaista ja objektiivista raportointia.

https://euvsdisinfo.eu/execution-of-a-pow-in-kremlin-disinformation-crosshairs/

Lue lisää:

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.