#Terroristivaltio-#Venäjä hyväksyy vain 60 päivää #viljakuljetus’ksia #Ukraina’sta

Maanantaina #Geneve’ssä käydyt neuvottelut #Mustameri’n #viljanvientisopimus’ksen jatkamisesta päättyivät Venäjän suostumuksella, mutta vain rajoitetun ajan. Venäjä ei vastusta sopimuksen laajentamista, mutta se hyväksyy sopimukselle vain 60 päivän jatkoajan.

Nykyinen sopimus umpeutuu maaliskuun 18. päivänä, ja sen jatkaminen vaatii Venäjän hyväksynnän. Sopimus on tärkeä Ukrainalle, sillä se mahdollistaa maataloustuotteiden viennin Mustanmeren saarretuista satamista sodan aikana.

Venäjä ei ole lännen pakotteiden kohteena maataloustuotteiden osalta, mutta se katsoo, että sen maksukanaviin, #logistiikka’an ja #vakuutusala’an liittyvät pakotteet estävät sen viemästä #maailma’lle #vilja’a ja lannoitteita.

Neuvotteluiden aikana Venäjän ja YK:n edustajat kävivät keskustelua sopimuksen laajentamisesta ja sen kestosta. Venäjän varaulkoministerin mukaan Venäjä ei vastusta sopimuksen laajentamista, mutta se haluaa rajoitetun jatkoajan.

Ukrainan kannalta tilanne on haastava, sillä #maanviljelijät ovat riippuvaisia viljanviennistä. Sopimuksen laajentaminen mahdollistaisi viljanviennin jatkumisen, mutta 60 päivän jatkoajan myötä tilanne jää epävarmaksi.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.