#Koraani’n-polttaja #RasmusPaludan yhteydessä #Venäjä’n terroristeihin

Tanskalais-ruotsalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin on ilmennyt olevan yhteyksissä useisiin Wagner-palkkasotilasryhmään yhdistettyihin miehiin Venäjän sosiaalisessa mediassa, raportoi Ruotsin TV4:n Kalla fakta -ohjelma. Wagner on Venäjän tukema sotilasyksikkö, joka on osallistunut sotatoimiin #Ukraina’ssa ja #Syyria’ssa.

Yksi Paludanin VKontakte-viestipalvelussa ystävänä esiintynyt henkilö on Wagnerin rekrytoija #AleksandrIlyutenko, jota Paludanin epäillään tavanneen useita kertoja eri yhteyksissä. Lisäksi toinen #Paludan’in väitetty ystävä on Ukrainan mukaan vaikuttanut ulkomailla Venäjän etujen mukaisesti.

Paludan on tullut tunnetuksi julkisuudessa tempauksistaan, joissa hän on polttanut Koraaneja. Tämä on ärsyttänyt #Turkki’a ja haitannut #Ruotsi’n #Nato-pyrkimyksiä. Paludan itse kiistää yhteydet #Wagner’iin ja väittää, että joku on luonut hänen nimissään valetilin VKontakte-palveluun.

Tiedusteluyhtiö #Paliscope’n selvityksen mukaan kuusi Wagnerin jäsentä tai ryhmään liittyvää henkilöä oli ollut Paludanin ystäviä VKontakte-palvelussa. Paludanin nimi liittyy myös #StramKurs -puolueen #VKontakte-tilin hallinnointiin, jossa on viestitty tanskaksi. Tili suljettiin vuonna 2018, mikä vastaa Paludanin aiempaa kertomusta hänen tilinsä sulkemisesta.

Kalla fakta -ohjelman tekijät ovat vakuuttuneita siitä, että kaikki viittaa Paludaniin. Vaikka Paludan kiistää yhteydet, Wagnerin ja Venäjän tukema sotilastoiminta on herättänyt huolta länsimaissa ja erityisesti Ukrainassa. Näiden yhteyksien paljastuminen voi aiheuttaa poliittista skandaalia ja herättää kysymyksiä Paludanin motiiveista ja suhteista Venäjän kanssa.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.