Pelle on pettynyt NATOttajista

#Venäjä’n pettymys Suomen ja Ruotsin haluun liittyä #Nato’on on korostunut taas uutisten mukaan, kun Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto #Tass kertoi #Kreml-tiedottaja Dmitri Peskovin kommentoineen asiaa torstaina. Tassin mukaan Peskov painotti Venäjän toistuvasti ilmaisseen, ettei Venäjä uhkaa näitä maita millään tavalla, koska Venäjällä ei ole mitään kaunaa näitä maita kohtaan, eivätkä maat ole koskaan osoittaneet merkkejä venäläisvastaisiksi muuttumisesta. Venäjän tiedotteet pitää kuitenkin aina kääntää täysin päinvastaiseksi, koska heillähän oli jo suunnitelmat Suomenkin valtaamiseksi.

Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat ilmaisseet halunsa liittyä Natoon, Venäjä on toistuvasti vastustanut sitä ja ilmoittanut olevansa pettynyt asiasta. Venäjä pelkää, että Natoon liittyminen heikentäisi sen turvallisuutta ja mahdollisesti jopa uhkaisi sen etuja. Venäjä on myös varoittanut, että Naton laajentuminen idässä voisi johtaa uuteen kylmään sotaan.

Peskovin kommentit Tassin uutisessa korostavat sitä, että Venäjä ei näe Suomea ja Ruotsia uhkana, mutta silti sen vastustus Natoon liittymiselle jatkuu. Tassin mukaan Peskovilta oli kysytty myös Turkin tuesta Suomen Nato-hakemukselle, mutta Peskov totesi, että #Turkki on Naton jäsen ja käsittelee omia ongelmiaan Natossa.

Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia on käsitelty useaan otteeseen ja ne ovat herättäneet laajaa keskustelua ja kiistaa eri tahoilla. Suomen ja Ruotsin halu liittyä Natoon perustuu turvallisuuspoliittisiin syihin, kun taas Venäjä vastustaa sitä omien etujensa vuoksi. Tässä tilanteessa Suomen ja Ruotsin on tärkeää jatkaa avointa keskustelua Venäjän kanssa ja vakuuttaa, etteivät ne ole uhka Venäjän turvallisuudelle ja että niiden Nato-hakemukset perustuvat turvallisuuspoliittiseen tarpeeseen.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.