#Venäjä varasti #Vianor-#rengasbrändi’n

Venäläinen autolehti Za Ruljom kertoi äskettäin, että Vianor-niminen rengasketju on muuttanut nimeään#Ivanoriksi uusien venäläisomistajiensa alaisuudessa. Tämä on herättänyt paljon keskustelua, sillä käytännössä nimi on kopioitu suomalaiselta yritykseltä, joka on osa #NokianRenkaat -konsernia.

Vianor on Suomessa tunnettu rengas- ja autohuoltoketju, joka on toiminut yli 26 maassa. Yrityksen Venäjän toiminnot myytiin hiljattain uusille venäläisomistajille, kun Nokian Renkaat päätti vetäytyä maasta sen hyökkäyssodan vuoksi #Ukraina’ssa. Venäjän uusi Ivanor-ketju on hyödyntänyt vanhaa Vianor-logoa, mutta vaihtanut vain kahden kirjaimen paikkaa.

Venäjän uudet omistajat ovat kuitenkin tyytyväisiä uuteen nimeen. Kuluttajatutkimuksen mukaan yli 80% vastaajista kertoo sen olevan helppo muistaa ja moni ei ole edes huomannut nimen muutosta. Ivanorin uudet mainoskampanjat voidaan myös toteuttaa edullisesti kierrättämällä vanhoja mainoksia.

Vaikka uusi nimi on herättänyt närää Suomessa, se ei ole ainutlaatuista Venäjällä. Yritykset käyttävät usein ulkomaisia nimiä, jotka muistuttavat tunnettua brändiä, mutta eroavat siitä hieman. Monet venäläiset brändit, kuten #Aeroflot ja #Sberbank, ovat esimerkkejä tästä ilmiöstä.

On selvää, että Ivanorin #nimenmuutos ei ole ainoa asia, joka herättää huomiota Nokian Renkaiden Venäjän-toimintojen myynnissä. Yhtiöllä oli myös suuri rengastehdas lähellä #Pietari’a, joka myytiin venäläiselle oligarkille. Tämä kauppa on herättänyt pelkoja siitä, että Venäjä voi käyttää sitä vaikutusvaltansa kasvattamiseen Suomen ja Euroopan taloudessa.

Kaiken kaikkiaan Ivanorin nimenmuutos herättää tunteita Suomessa, mutta Venäjällä se näyttää olevan hyväksytty uusi nimi. Nokian Renkaat on joutunut vetäytymään Venäjän markkinoilta poliittisista syistä, ja nyt Venäjän uudet omistajat ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen luodakseen oman brändinsä.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.