#Biden on samaa mieltä #Putin’in pidätysmääräyksestä

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tuore lausunto kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräyksestä Venäjän presidentille Vladimir Putinille on herättänyt paljon keskustelua ja huomiota ympäri maailmaa. Bidenin mukaan Putin on selvästi syyllistynyt sotarikoksiin ja tämä perustelee ICC:n antaman pidätysmääräyksen.

ICC:n päätös velvoittaa sen 123 jäsenmaata pidättämään Putinin ja Venäjän virkamiehen Maria Lvova-Belovalle, jos he saapuvat jäsenmaiden alueelle. Tämä ei kuitenkaan koske Yhdysvaltoja, sillä se ei ole ICC:n jäsen. Tämä herättää kysymyksiä siitä, mitä tapahtuu, jos Putin matkustaa Yhdysvaltoihin.

Aiemmin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby kieltäytyi vastaamasta tähän kysymykseen. Tämä herättää epäilyksiä siitä, että Yhdysvallat ei aio pidättää Putinia, jos hän saapuu maahan.

Sen sijaan Kirby lupasi, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan auttamista sotarikosten kirjaamisessa ja todisteiden säilyttämisessä. Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia, julmuuksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan Venäjän joukkojen käsistä. Yhdysvallat haluaa auttaa Ukrainaa dokumentoimaan ja analysoimaan näitä rikoksia.

ICC:n antama pidätysmääräys Putinille ja Lvova-Belovalle liittyy Ukrainan kriisiin ja siihen liittyviin tapahtumiin. Venäjä on v arastanut Krimin niemimaan ja tukeneet separatisteja Itä-Ukrainassa. Tässä sodassa on tapahtunut useita sotarikoksia, julmuuksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

ICC:n päätös osoittaa, että kansainvälinen yhteisö haluaa puuttua tällaisiin rikoksiin ja saattaa niistä vastuuseen syylliset henkilöt. Putinin pidätysmääräys on merkittävä askel tässä prosessissa, vaikka sen käytännön vaikutukset voivat olla rajalliset.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että Putinin pidätysmääräys on vasta alku. On vielä paljon tehtävää, jotta rikokset saadaan tutkittua ja niistä saadaan vastuuhenkilöt oikeuteen. ICC:n päätös on tärkeä signaali siitä, että tällaisia rikoksia ei hyväksytä.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.