#Venäjä tunnustaa tavoitteidensa epäonnistuneen – #Melitopol väliaikaiseksi alueelliseksi #pääkaupungiksi

#Britannia’n puolustusministeriön päivittäinen tiedustelukatsaus on paljastanut, että #Melitopol’in julistaminen väliaikaiseksi alueelliseksi pääkaupungiksi oli Venäjän hiljainen tunnustus siitä, että sen aiemmin suunnittelemat päätavoitteet #Ukraina’ssa eivät välttämättä toteudu lähiaikoina. Venäjä miehitti laittomasti #Zaporizzjan alueen viime syyskuussa, mutta sen joukot eivät ole onnistuneet miehittämään Zaporizzjan kaupunkia, joka sijaitsee noin 35 kilometrin päässä nykyisestä rintamalinjasta.

Melitopolin julistaminen väliaikaiseksi alueelliseksi pääkaupungiksi on tärkeä kehitys Ukrainan sodassa, koska se osoittaa, että Venäjän strategia Ukrainassa ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Venäjä on pyrkinyt lisäämään #vaikutusvalta’ansa Ukrainassa ja vähentämään lännen vaikutusvaltaa alueella, mutta sen pyrkimykset eivät ole onnistuneet täysin.

Melitopolin julistaminen pääkaupungiksi voi olla myös yritys peittää Venäjän tappiot Ukrainan sodassa. Venäjä on kärsinyt tappioita Ukrainan joukkoja vastaan, eikä se ole onnistunut vakuuttamaan Ukrainan hallitusta tai kansainvälistä yhteisöä strategiansa oikeutuksesta.

Melitopolin julistaminen väliaikaiseksi alueelliseksi pääkaupungiksi voi myös olla osa laajempaa Venäjän strategiaa, joka pyrkii hajottamaan Ukrainan hallituksen valtaa ja heikentämään sen asemaa alueella. Tämä voi sisältää Venäjän tukemien separatistiryhmien ja kapinallisliikkeiden luomisen Ukrainan itäosiin, mikä voisi johtaa uuteen sotaan alueella.

Britannian #puolustusministeriö’n tiedustelukatsaus on tärkeä muistutus siitä, että Ukrainan konflikti on edelleen kesken ja että Venäjän pyrkimykset vaikuttaa alueeseen eivät ole hävinneet mihinkään. Kansainvälisen yhteisön on jatkettava tukeaan Ukrainalle ja painostettava Venäjää noudattamaan kansainvälisiä lakeja ja kunnioittamaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta voimakeinoin.

Tekijä: Juho Saastamoinen

Minähän en politiikasta mitään voi ymmärtää - enkä haluakaan.