#Venäjä levittää tahallaan väärää tietoa ammuksista joita #Britannia lähettää #Ukraina’an – #Ryssä on ryssä vaikka voissa paistais – mihinkään itärajan-takaiseen lausuntoon ei voi luottaa

Iso-Britannian #puolustusministeriö syyttää Venäjää tahallisesta väärän tiedon levittämisestä koskien #uraania sisältäviä ammuksia, joita Iso-Britannia on aikonut toimittaa Ukrainalle. Britannian päätös lähettää köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Ukrainalle on herättänyt voimakkaita reaktioita Venäjän taholta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, että jos #IsoBritannia toimittaa ammuksia Ukrainalle, Venäjä tulee reagoimaan asianmukaisesti. Venäjän puolustusministeri on kommentoinut, että sodassa on otettu askel kohti #ydinsotaa. Tämä herättää huolta kansainvälisessä yhteisössä, sillä sodan eskaloituminen ydinaseiden käyttöön asti olisi #katastrofaalinen skenaario.

Köyhdytettyä uraania käytetään ammuksissa lävistämään panssareita. Kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan köyhdytetty uraani on huomattavasti vähemmän #radioaktiivista kuin luonnollinen #uraani. Brittiarmeija on käyttänyt köyhdytettyä uraania panssaria lävistävissä ammuksissaan vuosikymmenten ajan.

Britannian puolustusministeriön tiedottaja kertoo #CNN:lle, että köyhdytetty uraani on vakiokomponentti ammuksissa, eikä sillä ole mitään tekemistä #ydinaseiden tai -valmiuden kanssa. Britannian puolustusministeriö syyttää Venäjää tahallisesta väärän tiedon levittämisestä ja huomauttaa, että Venäjä tietää tämän, mutta levittää silti tahallaan väärää tietoa.

Tämä tilanne korostaa jälleen kerran Venäjän ja Lännen välisiä jännitteitä. Ukrainan tilanne on herkkä, ja sen sota Venäjän kanssa on kestänyt jo pitkään. Iso-Britannian päätös toimittaa köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Ukrainalle lisää jännitteitä entisestään. Tämä on tilanne, jota kansainvälinen yhteisö seuraa tarkasti ja johon toivotaan pian Venäjän täydellistä tuhoutumista.

Lue lisää Suomen säteilyturvakeskuksen twiitistä:

STUK.fi: “Köyhdytetty uraani on ydinvoimaloissa käytettävän uraanipolttoaineen tai ydinasemateriaalin valmistuksessa syntyvä sivutuote. Luonnon uraanista tai käytetystä polttoaineesta on tällöin poistettu fissiokelpoista uraani-235-isotooppia. Uraani on raskasmetalli, jonka kaikki isotoopit ovat kemiallisesti myrkyllisiä. Köyhdytetty uraani on vähemmän radioaktiivista mutta kemiallisesti yhtä myrkyllistä kuin luonnon uraani.Köyhdytettyä uraania käytetään suuren painonsa ja lujuutensa vuoksi esimerkiksi ammuksissa, tankkien suojamateriaalina, sairaaloissa säteilylähteiden suojamateriaalina, lentokoneissa ja laivoissa painoina. Ammuksissa köyhdytettyä uraania käytetään sen läpäisyominaisuuksien, ei radioaktiivisuuden takia. Köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia on käytetty viimeisten yli kahdenkymmenen vuoden aikana sodissa niin Lähi-idässä kuin Balkanilla. Kriisialueella sodan jälkeen olleiden rauhanturvaajien tai alueen väestön keskuudessa ei ole tutkimuksissa voitu havaita uraanin aiheuttamia terveyshaittoja.” Lähde: https://www.stuk.fi/-/mita-on-koyhdytetty-uraani-mihin-sita-kaytetaan-ja-onko-se-vaarallista-

#CNN: #Video #Putin’in yllätysvierailusta #Ukraina’n tärkeimpään kaupunkiin #YouTube #twitter

“Videolla näyttää olevan Venäjän presidentti Vladimir Putin Mariupolissa Ukrainassa.

#Kreml julkaisi lausunnon, jonka mukaan Putin teki “työvierailun” miehitetyssä kaupungissa. Vierailu tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun #ICC antoi Putinille #pidätysmääräyksen.”

#Venäjä’n sotilaat huutavat hädästä

Venäläissotilaat ovat puhuneet ahdingostaan rintamaolosuhteissa sosiaalisessa mediassa leviävillä videoilla. CNN:n mukaan sotilaiden tekemät videot ovat herättäneet huolta taisteluiden Venäjän joukoille aiheuttamista tappioista.

Yhdellä videolla esiintyvä sotilas kertoo, että hänen yksikkönsä on saanut täydennystä uusista mobilisoiduista sotilaista jo kuusi kertaa. Hän anelee apua Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta ja toteaa, ettei ole ketään muuta, kenen puoleen kääntyä.

Toisella videolla esiintyvä sotilas kertoo tankkinsa olevan tulessa ja taistelutoverinsa makaavan tien sivussa haavoittuneena. Hän lähettää terveisiä etulinjalta ja sanoo, että kaikki on päin helvettiä, mutta he puskivat eteenpäin.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän sotilaiden olosuhteet rintamalla ovat nousseet julkisuuteen. Venäjän valtamedia on toistuvasti raportoinut sotilaiden kuolemista Ukrainan sodan aikana, vaikka Venäjä onkin kiistänyt osallisuutensa mihinkään sotaan.

Venäjän sotilaiden ahdistuneisuus ja hätähuuto apua kaivatessaan kertovat synkästä tilanteesta rintamalla. Tämä herättää kysymyksiä siitä, mitä todella tapahtuu Ukrainan sodan rintamalinjoilla ja millaisia seurauksia tästä voi olla kansainväliselle yhteisölle Ukrainasta puhumattakaan.