Kansainvälinen #valuuttarahasto #IMF on varma #Ukraina’n voitosta – antaa satoja #miljardeja rahaa #Venäjä’n #terrorismi’n vuoksi – Venäjä tulee maksamaan #sotakorvauksia kymmeniä vuosia eteenpäin maailmalle

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on hyväksynyt sopimuksen Ukrainan kanssa neljän vuoden #rahoitusavusta noin 15,6 miljardin dollarin arvosta. Tämä on osa 115 miljardin dollarin kokonaispakettia, joka on tarkoitettu Ukrainan #talouden ja #rahoituksen vakauden ylläpitämiseksi poikkeuksellisen suuren epävarmuuden aikana. IMF maksaa välittömästi noin 2,7 miljardia dollaria.

IMF:n ensimmäinen varatoimitusjohtaja #GitaGopinath on kehunut Ukrainan hallitusta siitä, että se on onnistunut pitämään talouden riittävän vakaana uutta sopimusta varten, vaikka maa on edelleen sodan keskellä. #Gopinath myös korosti, että viranomaiset ovat onnistuneet ylläpitämään yleistä #makrotaloudellista ja rahoituksellista vakautta taitavan päätöksenteon ja merkittävän ulkoisen tuen ansiosta.

Uutta sopimusta ovat tukeneet velkojamaita, kuten Seitsemän maan ryhmä sekä #Belgia, #Liettua, #Hollanti, #Puola, #Slovakia ja #Espanja. Tämä osoittaa kansainvälisen yhteisön sitoutumisen Ukrainan tukemiseen sen vaikeassa tilanteessa.

Ukrainan sodanjälkeisen #jälleenrakennuksen kustannukset ovat valtavat. Joulukuussa 2022 #Maailmanpankki arvioi kustannusten olevan yli 600 miljardia euroa. Venäjän jatkuvat hyökkäykset Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin ovat kasvattaneet tätä summaa entisestään. Kesäkuussa 2022 ennusteeksi asetettiin 350 miljardia euroa, mutta tällä hetkellä arvioidaan, että kustannukset kasvavat yli 800 miljardiin euroon.

IMF:n sopimus on tärkeä askel Ukrainan talouden vakauden ja kestävän kasvun varmistamiseksi. Se auttaa myös maata selviytymään valtavista jälleenrakennuskustannuksistaan. Kansainvälisen yhteisön on jatkettava tukensa antamista Ukrainalle sen pyrkiessä palauttamaan taloudellisen ja poliittisen vakauden maahan.

#Dmitrovkassa, #Kiovan alueella, on yksi monista #hätämajoituksista niille, jotka ovat joutuneet #kodittomiksi #Venäjän #terrorististen iskujen vuoksi.

Alueen hallinto on avannut toisen #moduulikaupungin, joka tarjoaa tilapäistä #majoitusta kodittomiksi jääneille ihmisille. Asunto koostuu kolmesta osasta – olohuone, kylpyhuone, keittiö. Lisäksi jokaisessa asunnossa on oma pesukone.

Moduulikaupunki on suunniteltu niin, että se sisältää kaiken tarvittavan, jotta ihmiset voivat elää siellä mukavasti. Jokaisessa moduulissa on kodinkoneet, huonekalut, astiat ja muut välttämättömät tavarat valmiina. Energianlähteenä on myös 220 voltin generaattori sähkökatkojen varalle. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat elää mukavasti ja turvallisesti, vaikka sähkökatkoja tulisi Venäjän raukkamaisten #pommitusten aikana.

Modulaarisessa kaupungissa voi majoittua 252 henkilöä samanaikaisesti, mikä on erittäin tärkeää, koska alueella on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat tällaista majoitusta. Tämä on jo 16. tällainen rakennus Kiovan alueella, ja se avattiin Puolan hallituksen tuella. #Puola onkin näyttänyt vahvaa solidaarisuutta ja tukea #Ukrainan kansalle sodan aikana ja tämä moduulikaupunki on yksi osoitus siitä.

#Venäjä on hyökännyt myös Suomeen tietoliikenteen kautta

Microsoftin julkaisema raportti “A year of Russian hybrid warfare in Ukraine” (pdf) paljastaa, että Venäjä on kohdistanut #kyberoperaatio’ita Suomeen ja 13 muuhun maahan. Vaikka #raportti käsittelee pääasiassa #Ukraina’a, siitä käy ilmi, että Venäjä on toiminut vuoden aikana verkossa myös 74 muuta maata vastaan.

Suurin osa Venäjän kohdistamista kyberhyökkäyksistä on kohdistunut valtion ja hallinnon organisaatioihin sekä viestintä- ja IT-yrityksiin. Raportti mainitsee erityisesti 14 maata, joita Venäjä on kohdistanut hyökkäyksillään. Näitä maita ovat Suomen lisäksi #USA, #Puola, #Britannia, #Liettua, #Latvia, #Turkki, #Peru, #Norja, #Romania, #Tanska, #Ranska, #Kanada ja #Ruotsi.