#Ruotsi’n #ulkoministeri Tobias #Billström on kertonut olevansa epävarma Ruotsin #NATO-jäsenyydestä ennen heinäkuuta 2023

Aiemmin hän oli kertonut olevansa täysin varma jäsenyydestä ennen heinäkuussa pidettävää Naton huippukokousta. Tämä uusi kommentti herättää kysymyksiä siitä, miten Ruotsin mahdollinen #Nato-jäsenyys etenee.

Naapurivaltiot #Ruotsi ja Suomi hakivat jäsenyyttä yhdessä viime vuoden toukokuussa. Alustavasti oli tarkoitus, että maat liittyisivät Natoon käsi kädessä. Kuitenkin Unkari ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden viime kuussa, mikä esti yhteisen matkan.

Turkin odotetaan hyväksyvän Suomen jäsenyys maaliskuun aikana, mutta se on syyttänyt Ruotsia #Kurdistan’in työväenpuolueen (#PKK) jäsenten suojelemisesta. Turkki on ilmoittanut, ettei aio hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen kuin maa kieltää #Koraani’n polttamisen.

#Unkari’a puolestaan kismittää se, että Ruotsi on kritisoinut pääministeri Viktor #Orbanin politiikkaa. Tämä on ilmeisesti vaikuttanut Unkarin päätökseen hyväksyä Suomen Nato-jäsenyys ennen Ruotsin jäsenyyttä.

Tilanne on siis tällä hetkellä epäselvä ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on vaakalaudalla lähi-aikoina. Billströmin epävarmuus herättää kysymyksiä siitä, miten Ruotsin hallitus suhtautuu Naton jäsenyyden ratifioimis-nopeuteen ja kuinka se aikoo ratkaista mahdolliset esteet jäsenyyden saavuttamiseksi.

#Venäjän #Ruotsi’n #suurlähettiläs Viktor #Tatarintsev uhkailee #Ruotsi’a sotilaallisin toimin

Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Viktor Tatarintsev on herättänyt huomiota uhkailevalla kirjoituksellaan, joka on julkaistu #suurlähetystön verkkosivuilla. Asiasta kertoi ensimmäisenä #Expressen. Suurlähettiläs uhkailee Ruotsia Venäjän #vastatoimilla, mikäli maa liittyy #Nato’on.

Tatarintsev kirjoittaa, että Venäjän vastatoimet voivat sisältää myös #sotilaallisia toimia. Hän korostaa, että Ruotsin liittyminen Natoon tekee maasta oikeutetun kohteen Venäjän vastatoimille.

Suurlähettiläs kritisoi Ruotsin hallintoa päätöksestä liittyä Natoon. Hän pitää sitä hätäisenä ja väittää, että päätöksestä ei ole järjestetty #kansanäänestystä. Tatarintsev kertoo saaneensa kirjeitä ruotsalaisilta, jotka tuomitsevat Ruotsin päätöksen.

Venäjän ja Ruotsin suhteet ovat olleet viime aikoina kireät. Tatarintsevin kirjoitus vain kärjistää tilannetta entisestään. Venäjä on ilmaissut huolensa Naton laajentumisesta Itä-Eurooppaan ja pitää sitä uhkana omalle turvallisuudelleen. Ruotsin liittyminen Natoon vahvistaisi entisestään Naton läsnäoloa #Itämeren alueella.

Ruotsin hallitus on vakuuttanut, että se tekee itsenäisiä päätöksiä ja että Ruotsin liittyminen Natoon on sen oma valinta. Tämä ei kuitenkaan ole vakuuttanut Venäjää, joka pelkää länsimaiden laajenevan sen vaikutuspiirissä.

Tilanne Venäjän ja Ruotsin välillä on siis jännittynyt. Tatarintsevin uhkaileva kirjoitus vain lisää epävarmuutta ja herättää kysymyksen, miten tilanne kehittyy.

Lue myös:

#Unkari ratifioi #Suomen #NATO-jäsenyyden tänään

Suomen Nato-jäsenyyden eteneminen on taas yhden askeleen lähempänä tänään, kun Unkarin parlamentti äänestää jäsenyyden ratifioinnista. Äänestyksen odotetaan olevan muodollisuus, ja parlamentin enemmistö äänestää ratifioinnin puolesta.

Oppositio on syyttänyt #Fidesz-puoluetta ratifioinnin pitkittämisestä, mutta Fideszin edustaja on vahvistanut, että puolue aikoo äänestää yksimielisesti ratifioinnin puolesta.

Unkarin ja Turkin välillä on sovittu, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden Unkarin jälkeen. Vaikka #ratifiointi odotetaan tapahtuvan huhtikuun alussa, aikataulu voi venyä. Erdogan on kuitenkin sanonut, että ratifiointi tapahtuu ennen toukokuun vaaleja.

Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunta käsitteli ja hyväksyi Suomen Nato-hakemuksen ratifiointia koskevan lakiesityksen viime viikolla. Suomessa Natoon liittyvä lainsäädäntö hyväksyttiin jo maaliskuun alussa ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti Nato-lait viime viikolla.

Kun sekä #Unkari että #Turkki ovat ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyden, Naton pääsihteeri Jens #Stoltenberg kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen. Jos Turkki venyttää ratifiointia huhtikuun puolelle, Suomessa tuskin on hallitusta eduskuntavaalien jäljiltä kasassa, mutta tämä ei vaikuta Nato-prosessiin, sillä Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala voi toimittaa asiakirjan Yhdysvaltain hallitukselle.

Asiakirjan toimittamisen jälkeen Suomesta tulee Naton jäsen. Parhaimmillaan tämä voisi tapahtua jo huhtikuun aikana. Heinäkuussa #Vilnassa järjestetään Naton #huippukokous, joka olisi Suomelle ensimmäinen Naton täysjäsenenä.

On huomattava, että sekä #Turkki että Unkari ovat erottaneet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset toisistaan. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin #Ruotsi liittyy Natoon.