#Teloitus: #Venäjä’n #DisInformaatio sen jälkeen

Maaliskuun 6. päivänä julkaistiin sosiaalisessa mediassa video #ukraina’laisen sotavangin teloituksesta, joka rikkoi #GenevenYleissopimus’ta ja on #sotarikos. Videon aiheuttama paheksunta ja tuomitseminen olivat odotettavissa, mutta sen jälkeen alkoi laaja venäläinen tiedon #manipulointi ja disinformaatio. Aluksi levitettiin väitteitä #video’n #lavastuksesta ja #provokaatiosta, mutta kun ne eivät toimineet, levitettiin uutta kerrontaa, jonka mukaan teloitetun sotilaan olisi todellisuudessa ollut venäläinen pukeutunut ukrainalaiseen univormuun.

Tällainen disinformaatio ja valheellinen #narratiivi on vakava uhka kansainväliselle rauhalle ja vakaudelle. Venäjän hallituksen ja sen tukemien #propagandisti’en on tärkeää ymmärtää, että heidän toimintansa lisäävät sodan vaikutusta ja eripuraa, eikä se tuo ratkaisua Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan.

Ukrainalaisten faktantarkistajien ja Strategisen viestinnän ja tietoturvakeskuksen mukaan alkuperäiset väitteet videon lavasteesta eivät olleet kovin pitkään Telegramissa, ja ne poistettiin MIG Rossii -kanavalta lähes välittömästi niiden julkaisun jälkeen. Kuitenkin, kun disinformaatio oli jo levinnyt, se oli vaikeampi pysäyttää.

Valheelliset narratiivit, kuten tämä, ovat vaarallisia, koska ne voivat johtaa aggressiivisiin toimiin ja epävakaisuuteen kansainvälisissä suhteissa. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö tuomitsee tällaisen käyttäytymisen ja painostaa Venäjää lopettamaan tiedon manipulointi ja disinformaation levittämisen Ukrainan konfliktin yhteydessä.

Tämän lisäksi on tärkeää, että me kaikki, joilla on pääsy sosiaaliseen mediaan ja tiedonlähteisiin, tarkistamme faktoja ennen kuin jaamme mitään verkossa. Emme saa antaa valheellisten narratiivien vaikuttaa meihin tai antaa niille tilaa leviämiseen. Meidän on toimittava vastuullisesti ja tarkasti, jotta voimme torjua disinformaatiota ja edistää totuudenmukaista ja objektiivista raportointia.

https://euvsdisinfo.eu/execution-of-a-pow-in-kremlin-disinformation-crosshairs/

Lue lisää:

#ICC avaa kaksi #sotarikos-juttua #Venäjä’ä vastaan

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on aikeissa avata kaksi sotarikosjuttua Venäjää vastaan. #NewYorkTimes -lehti raportoi maanantaina, että tutkinnat liittyvät Venäjän joukkojen #Ukraina’a vastaan tekemiin sotarikoksiin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansainvälisiä syytteitä nostetaan Ukrainan sodan alun jälkeen.

Yksi tapauksista liittyy ukrainalaisten lasten kaappaamiseen ja heidän lähettämiseen Venäjän niin sanotuille “#uudelleenkasvatus’leireille”. Toinen tapaus liittyy tahallisiin iskuihin siviili-infrastruktuuria vastaan. ICC:n tarkoituksena on selvittää, ketä vastaan syytteitä tullaan nostamaan, mutta New York Timesin mukaan pidätysmääräyksiä tullaan hakemaan usealle henkilölle.

On mahdollista, että syyte tultaisiin nostamaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan, sillä ICC ei tunnusta “valtionpäämiehen koskemattomuutta” sotarikoksissa, ihmisyyttä vastaan kohdistuvissa rikoksissa tai #kansanmurha’an liittyvissä tapauksissa. Vaikka oikeudenkäynti olisi mahdollinen, Venäjän ei uskota suostuvan luovuttamaan virkamiehiään tutkintaa varten, mikä tekisi varsinaisen oikeudenkäynnin toteutumisen epätodennäköiseksi.

Sotarikoksia ja ihmisoikeusloukkauksia on tapahtunut laajalti Ukrainan sodan aikana. ICC:n aikeet osoittavat, että kansainvälinen yhteisö haluaa ottaa #vastuu’n ja osoittaa, että tällaiset teot eivät jää rankaisematta. ICC:n toimet voivat myös toimia pelotteena muille maille, jotka saattavat harkita vastaavia tekoja.

https://www.nytimes.com/2023/03/13/world/europe/icc-war-crimes-russia-ukraine.html

#Sotarikos selitettynä

Sotarikos on vakava rikos, joka tapahtuu aseellisen konfliktin aikana ja joka loukkaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteita. Sotarikokset voivat olla monenlaisia, kuten siviilien tarkoituksellinen tappaminen, kidutus, raiskaus, pakkosiirrot ja hävitys. Nämä rikokset ovat kiellettyjä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden, erityisesti Geneven yleissopimusten ja Rooman perussäännön mukaisesti.

Sotarikoksia on tapahtunut historian aikana useissa konflikteissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikana natsit tekivät joukkomurhia siviilejä vastaan, kuten holokaustin ja pommitusten seurauksena tapahtuneita siviilien kuolemia. Myös Jugoslavian sodan aikana tapahtui sotarikoksia, kuten etnisiä puhdistuksia ja siviilien joukkomurhia.

Sotarikokset ovat vakavia rikoksia, jotka aiheuttavat pitkäaikaisia ​​haittoja niiden uhreille ja heidän perheilleen. Ne voivat myös vaikuttaa negatiivisesti yhteiskuntiin, jotka ovat joutuneet kärsimään konfliktista ja sen seurauksista. Siksi sotarikollisia on tutkittava ja heidät on saatava vastuuseen teoistaan.

On tärkeää, että sotarikokset tutkitaan ja niistä rangaistaan, jotta oikeus voittaa ja uhrit voivat saada oikeutta. Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on perustettu käsittelemään sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhia. ICC on yksi tärkeimmistä kansainvälisistä tuomioistuimista, joka on vastuussa sotarikosten tutkimisesta ja rangaistusten määräämisestä.

Lisäksi on tärkeää, että kansainvälinen yhteisö tekee kaikkensa estääkseen sotarikoksia tapahtumasta. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus on asetettu suojelemaan siviilejä ja muita konfliktin osapuolia ja se on kaikkien konfliktin osapuolien noudatettava. Kansainvälisen yhteisön on myös tehtävä yhteistyötä ja varmistettava, että konfliktin osapuolet noudattavat tätä oikeutta.