#NATO-maa Pohjois-Makedonia antoi kaikki taistelu-hävittäjänsä #Ukraina’lle

Viimeaikaiset uutiset kertovat, että #PohjoisMakedonia on lahjoittanut Ukrainalle merkittävän määrän sotilaskalustoa. Lahjoituksen joukossa ovat muun muassa jalkaväen aseistusta, tykistön varusteita sekä tankkeja. Lisäksi ilmavoimien neljä #SuhoiSu25-#taisteluhävittäjää on lähetetty Ukrainaan. Tämä tieto paljastui Maan puolustusministeri #SlavjankaPetrovskan antamassa tv-haastattelussa.

Su-25-rynnäkkökone on osoittautunut tärkeäksi kalustoksi Ukrainan sodassa. Ennen sotaa Ukrainan ilmavoimilla oli käytössään 17 Su-25-konetta, mutta avoimen lähteen tiedustelutiedon mukaan niitä on tuhoutunut 16 kappaletta. Venäjä on menettänyt niitä taisteluissa ainakin 30 kappaletta. Su-25-koneet ovat haavoittuvia, ja siksi Ukrainan mahdollisuus kunnostaa ja käyttää näitä lahjoitettuja koneita voi olla tärkeä askel kohti ilmaherruuden saavuttamista.

Pohjois-Makedonian lahjoituksella on suuri merkitys, sillä Ukraina on kärsinyt merkittäviä tappioita konfliktissa Venäjän kanssa. Toimittaja Aviation Week arvioi Google Earth- ja mediatietoihin perustuen, että lahjoitetut koneet olisi lähetetty Ukrainaan jo kevään tai kesän 2022 aikana. Kalusto on ollut varastoituna ulkona siksi pitkän ajan, että AW uskoo niitä käytetyn vain varaosiksi. Toivottavasti nämä lahjoitetut kalustot tulevat Ukrainalle tarpeeseen, ja ne auttavat parantamaan Ukrainan kykyä puolustaa itseään Venäjän hyökkäyksiltä.

Pohjois-Makedonia on Naton tuorein jäsenmaa, ja tämä lahjoitus voidaan nähdä osoituksena yhteisestä sitoutumisesta turvallisuuden ja vakauden ylläpitämiseen Euroopassa. Tällaiset eleet ovat tärkeitä, kun maailma kohtaa jatkuvasti uusia haasteita ja sotia Venäjän toimesta. Toivottavasti tämä lahjoitus auttaa Ukrainaa palaamaan kohti rauhaa ja vakautta.

#Ukraina saa parasta mahdollista #NATO-yhteensopivaa #puolustusmateriaalia – niin kauan kunnes #Venäjä on #tuhottu – tässä #esittelyssä #Saksalainen #FlakpanzerGepard #video

Flugabwehrkanonenpanzer Gepard, joka käännetään englanniksi “ilmatorjuntatykkipanssarigepardiksi”, on saksalainen ilmapuolustustankki, joka kehitettiin 1960-luvulla ja otettiin käyttöön 1970-luvulla. Se on rakennettu Leopard 1 -panssarivaunun runkoon ja on aseistettu kaksoistykistöllä Oerlikon 35 mm KDA-ilmatorjuntatykkijärjestelmällä.

Krauss-Maffei Wegmannin (KMW) Münchenissä valmistama Gepard on tällä hetkellä #Saksan, #Alankomaiden, #Belgian, #Chilen ja #Romanian asevoimien käytössä. #Gepard on kuitenkin vähitellen poistumassa käytöstä, ja #Saksa on Deutsche Wellen mukaan lahjoittamassa tämäntyyppisiä tankkeja Ukrainalle.

Gepardin ilmatorjuntatykit ovat samat kuin Suomen käytössä olleessa T-55-rungolle rakennetussa 90 Marksman -ilmatorjuntapanssarivaunussa. Aseiden pituus on 90 kaliiperia ja yhdistetty laukaisunopeus 1100 laukausta minuutissa. Tehokas ampumaetäisyys on noin 3500 metriä.

Gepardin saksalaisissa ja hollantilaisissa versioissa on erilaiset tutkalaitteet. Säiliö on varustettu kahdella tutkalla, joita käytetään kohteen havaitsemiseen ja tähtäämiseen, kantama noin 15 km. Saksalaisessa versiossa on myös #laseretäisyysmittari.

Kustannuksilla mitattuna vuonna 1976 yksi Gepard B2 -ilmatorjuntatankki maksoi 5,4 miljoonaa Saksan markkaa, kun taas samalle alustalle rakennettu Leopard 1 A4 -panssarivaunu maksoi samaan aikaan 1,4 miljoonaa Saksan markkaa.

Huolimatta siitä, että Gepard on vähitellen poistunut käytöstä, se on edelleen tärkeä osa sitä tällä hetkellä käyttävien maiden #ilmapuolustusvalmiuksia. Sen edistyneet #tutkalaitteet ja tehokkaat #ilmatorjuntatykit tekevät siitä mahtavan vastustajan vihollisen lentokoneita vastaan, ja sen käyttö Leopard 1 -rungossa tekee siitä erittäin liikkuvan ja monipuolisen ilmapuolustusalustan.

#Suomi on luvannut kolme lisää #Leopard2 -#panssarivaunua varastostaan #Ukrainalle, jolloin luovutettujen kokonaismäärä on yhteensä kuusi.

Leopard 2 A7

Puolustusministeri #AnttiKaikkonen vahvisti myös, että #Ukraina on kääntynyt Suomen puolustusministeriöön puoleen F/A-18 #Hornet -hävittäjien toimittamisesta.

Kaikkonen sanoi, että Suomi “vastaa tähän kyselyyn aikanaan”, MTV Uutiset lainaa.

Siirto on osa Suomen 14. #puolustusapupakettia Ukrainalle #Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Suomi antaa Ukrainalle myös tankkien käyttöön ja huoltoon liittyvää koulutusta.