#Venäjän “#Snowden-hetki” on koittanut, kun nimeämätön #ilmiantaja vuoti #moskovalaisen #konsulttiyhtiön #NTC Vulkanin asiakirjoja sanomalehdille

Asiakirjat paljastavat yhtiön kehittämiä #kyberaseita ja sen yhteydet Venäjän #tiedustelu- ja #armeijan virastoihin, kuten #FSB:hen, #GRU:hun ja #SVR:hen.

Asiakirjoissa on mukana karttoja Yhdysvaltain #energiainfrastruktuurista ja sveitsiläisten #ydinvoimalaitosten yksityiskohtaisia tietoja. Venäläisten #kyberjoukkojen käyttämä #SkanV-niminen työkalu etsii haavoittuvuuksia internetiin kytketyistä järjestelmistä, kerää tiedot talteen ja käyttää niitä myöhempää hyökkäyskäyttöä varten.

Tilanne muistuttaa kymmenen vuoden takaista #NSA-#vakoiluviraston vuotoa, jonka takana oli sittemmin Venäjälle muuttanut #EdwardSnowden. #Vulkan-vuotajan motiivina oli suuttumus Venäjän sotaan #Ukrainaa vastaan.

Asiakirjojen perusteella ei voida varmuudella päätellä, onko niissä kuvailtuja työkaluja käytetty tietyissä kyberhyökkäyksissä. Vulkan-yhtiöllä arvioidaan kuitenkin olevan yhteyksiä pahamaineiseen GRU:n #Sandworm’ina tunnettuun #hakkeriryhmä’än, jota pidetään vastuullisena muun muassa sähkökatkoista Ukrainassa ja tuhoisasta #NotPetya-#haittaohjelma’sta.

Vulkan on myös kehittänyt #Amezit-ohjelman, jonka avulla Venäjän hallitsemilla alueilla voidaan #hallita ja #tarkkailla internetiä ja selvittää käyttäjien henkilöllisyyksiä. Yhtiö valmisti Venäjän #turvallisuuspalvelu’lle #massavalvontatyökalu’n, jonka avulla käyttäjät voivat etsiä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tiettyjä avainsanoja, jotka paljastaisivat mahdollisia #oppositio’hahmoja.

On tärkeää huomata, että kyberaseiden olemassaolo ei tarkoita, että niitä välttämättä halutaan käyttää ainakaan kaikessa laajuudessaan. Kaikki osapuolet ovat tietoisia mahdollisista seurauksista, jos esimerkiksi #NATO-maan kriittiseen infrastruktuuriin iskettäisiin vaikkapa estämällä sähköntuotanto.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun #Butšan kaupunki #Ukrainassa vapautettiin #Venäjän #terroristien hallinnasta

Tuolloin #maailma järkyttyi kuvista, joissa kadut olivat täynnä siviilien #ruumiita ja paikallisen kirkon vierestä nostettiin satoja ruumiita #joukkohaudasta.

Vuoden takaiset tapahtumat ovat edelleen tuoreessa muistissa ja siksi Butšan kaupungissa pidettiin perjantaina #muistotilaisuus, jossa oli puhumassa muun muassa ministereitä ja presidentti #Zelenskyi. Tilaisuudessa korostettiin, että vaikka vuosi on kulunut, niin suru ja kauhu eivät ole vieläkään hävinneet. Mutta samalla tilaisuudessa juhlistettiin kaupungin uutta alkua ja sen jälleenrakentamista.

Kiovan pormestarin veli, nyrkkeilijä Volodymyr #Kyltško, jakoi Twitterissä videon, jossa hän korostaa venäläisen barbaarisuuden laajuutta Butšan tapahtumien yhteydessä. Hän vakuuttaa, että #Putinin #Venäjä joutuu ja tulee kohtaamaan oikeuden, ja kehottaa kaikkia muistamaan ja olemaan antamatta anteeksi.

Vuoden takaiset tapahtumat ovat jälleen muistutus siitä, miten sota jättää pysyviä jälkiä #yhteiskuntaan ja #yksilöihin.

#Kuningas #Charles III huolissaan Euroopan maista jotka eivät ole anoneet #NATO:n jäsenyyttä

Kuningas Charlesin huoli #Euroopan turvallisuudesta ei ole yllättävä, sillä #Venäjän #hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut vakavia haasteita Euroopan turvallisuudelle. Kuningas korosti, että Euroopan on pysyttävä yhtenäisenä ja toimittava yhdessä, jotta se voisi vastata tähän uhkaan.

Kuningas Charlesin kommentit osoittavat myös Britannian jatkuvan sitoutumisen Euroopan turvallisuuteen, vaikka maa onkin jo lähtenyt Euroopan unionista. #Britannia on ollut aktiivisesti mukana Ukrainan kriisin ratkaisemisessa ja on yksi niistä maista, jotka ovat asettaneet pakotteita Venäjälle sen toimien vuoksi Ukrainassa.

Ukrainan #sota on osoittanut, että Venäjä pyrkii edelleen laajentamaan vaikutusvaltaansa entisissä #Neuvostoliiton maissa. Venäjän toimet ovat vaikuttaneet negatiivisesti Euroopan vakauden ja turvallisuuden tilaan ja niiden seuraukset ovat jo nähtävissä. #Ukrainassa on kuollut tuhansia ihmisiä ja kriisi on johtanut myös taloudellisiin ja poliittisiin ongelmiin.

Euroopan on nyt tärkeää pysyä yhtenäisenä ja päättäväisenä Venäjän suhteen. Eurooppa tarvitsee vahvan ja yhtenäisen ulkopolitiikan, joka kykenee vastaamaan Venäjän aggressiiviseen käyttäytymiseen. Euroopan on myös jatkettava yhteistyötä Ukrainan kanssa ja tuettava sitä sen taistelussa #demokratian ja #ihmisoikeuksien puolesta.

Kuningas Charlesin kommentit ovat merkittävä muistutus siitä, että #Eurooppa kohtaa edelleen monia #turvallisuushaasteita. Euroopan on löydettävä tapoja käsitellä näitä haasteita yhdessä ja varmistaa, että se pysyy vahvana ja turvallisena tulevaisuudessa – NATO-#jäsenyys on ainoa este venäjän #terrorismille.

Venäjä ei ole hyökännyt, eikä tule hyökkäämään NATO-maahan.